Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na marchewkowym spodzie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na spód

mąka orkiszowa 180 g, jasna
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 1/4 łyżeczki
orzechy włoskie 80 g
olej rzepakowy 1/2 szklanki
cukier 100 g
jajko 2
marchew 150 g

Masa serowa

twaróg zmielony 600 g, tłusty
śmietana kwaśna 150 g
jajko 3
cukier puder 1/2 szklanki
pomarańcza 1
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Polewa

serek kremowy 3 łyżki
śmietana kwaśna 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na marchewkowym spodzie

1. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. W misce wymieszać składniki suche. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić aż masa będzie puszysta. Wymieszać ze startą na drobnych oczkach marchwią. Mokre wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę do pieczenia o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać, piec ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem czy się upiekło, jeśli wychodzi suchy - jest upieczone). Wyłożyć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

2. Na sernik należy wszystkie produkty wyjąć wcześniej z lodówki - powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera włóż ser, śmetanę i cukier, ubij aż będzie gładki i kremowy. Do masy wbijaj pojedynczo jajka i ubijaj. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną i skórkę i sok z pomarańczy (2-3 łyżeczki). Wymieszaj krótko nie napowietrzając zbytnio masy serowej.

3. Ciasto marchewkowe - jeśli wyrosło z tzw. górką - należy ściąć by było w miarę płaskie. Formę w której piekło się ciasto marchewkowe zabezpieczamy folią aluminiową, najważniejszy spód by woda się nie przedostała do ciasta. Ciasto wkładamy do formy a na nie wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Formę z ciastem kładziemy na blachę z piekarnika - dobrze żeby była w miarę głęboka - i na nią wylewamy gorącą wodę tak do ok. połowy wysokości okrągłej formy. Sernik pieczemy 1 godzinę. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 30 minut, uchylamy lekko drzwiczki. Po wyjęciu z piekarnika oddziel ciasto nożem od formy, przykryj i wstaw na minimum 5 godzin do lodówki.

4. Polewa: w miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż będą gładkie i kremowe. Wyłóż na schłodzony sernik. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Dodatkowo użyłam chipsów z marchewki (podpieczone plasterki marchewki), ale dekoracja to kwestia dowolna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 13.05.2017 17:23
Fantastyczny sernik!
Kolorowa 19.11.2015 23:04
fajne ciasto ;)
Ada-Gaba 18.11.2015 21:43
pyszny serniczek
Wiktoria29 18.11.2015 20:26
bardzo fajny pomysł
Mala 18.11.2015 19:35
jestem bardzo ciekawa tego połączenia
MałaMi89 18.11.2015 18:14
Zgadzam się :)
jagoda5913 18.11.2015 17:48
musze wypróbować
Jadwiga/Jaga85 18.11.2015 17:35
ciekawe ciasto!
Malinka 18.11.2015 17:31
Jak marchewkowy to na pewno bardzo smaczny!
mysza75 18.11.2015 17:02
jakie fajne ciacho i ten spód mniam
Ola1984 18.11.2015 11:40
Pięknie wygląda :)
Futka 18.11.2015 11:28
Bajeczny i niezwykle smaczny serniczek :)
aginaa 18.11.2015 11:13
musi być smaczny
bietka 18.11.2015 10:36
musi być pyszny : )
Bernadeta1 18.11.2015 10:07
bardzo lubię ciasto marchewkowe więc ten serniczek na pewno by mi smakował
monikaT83 18.11.2015 10:03
Cudowny serniczek :)
bertpvd 18.11.2015 09:20
piękny, pyszny serniczek :)
myszka6 18.11.2015 09:08
Interesujący przepis
patryska76 18.11.2015 08:36
ciekawy serniczek!
Mniam 18.11.2015 08:31
Oryginalny pomysł na spód do sernika.
Krystyna32 18.11.2015 08:13
pyszności :)
Beatris 18.11.2015 08:05
Uwielbiam ciasta z marchewką... Serniczek wygląda przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak