Sposób przygotowania

Biszkopt
Składniki:
• 4 jaja
• 1 szklanka cukru
• 2,5 czubatych łyżek mąki tortowej
• 2,5 czubatych mąki ziemniaczanej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• PIEC 30 MINUT w temperaturze 170 stopni na opcji „góra-dół”

Krem do tortu
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 jaj
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 kostki masła
• 150ml czystego spirytusu
Mleko, cukier, cukier waniliowy wymieszać i zagotować.
5 jaj ubić i połączyć z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo wlewać do gotującego się mleka. Powstałą masę budyniową zagotować i przestudzić. Masło należy utrzeć na jednolitą masę i stopniowo ( po łyżce) dodawać ostudzoną masę budyniową. Gdy krem uzyska odpowiednią konsystencję należy dodać 150ml czystego spirytusu.
Wykonanie tortu
Biszkopt przekroić na równe krążki. Każda krążek należy nasączyć pączem (0,5 szklanki wody, sok z dwóch cytryn).
I warstwa – dżem z czarnej porzeczki
II warstwa – brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
III warstwa – trzy małe opakowania chałwy o dowolnym smaku
IV warstwa – orzechy laskowe pomielić i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
Ostatnią czynnością jest dekoracja tortu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !