Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa
cebula biała 1 szt.
czosnek 1 ząbek
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 korzeń
natka pietruszki 2 łyżki
papryka żółta 1 szt.
miód 2 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
masło 1 łyżeczka

PRZYPRAWY

Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
Goździki całe Prymat 3 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym

Kroki postępowania

1
Propozycja na duszone, delikatne i rozpływające się w ustach polędwiczki marynowane w miodzie oraz otulone aromatycznym i lekkim kremem warzywnym. Idealne na pożywny i sycący posiłek, także dla osób nie tolerujących glutenu, gdyż sos nie zawiera mąki.

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki dzielimy na małe sznycelki, rozbijamy je delikatnie dłonią, przekładamy do naczynia, dodajemy 1,5 łyżki miodu i nacieramy. W takiej miodowej marynacie zostawiamy je na około 1 godzinę.
Krok 1 - Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym foto
2
Po tym czasie obsmażamy polędwiczki z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przekładamy je do garnka, zalewamy około 600 ml wody i zagotowujemy.
Krok 2 - Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym foto
3
Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy do niej żółtą parykę i chwilę razem przesmażamy. Na koniec do warzyw dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.
Krok 3 - Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym foto
4
Podsmażone warzywa przekładamy do gotujących się polędwiczek wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką i pietruszką. Do garnka dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i gożdziki, a następnie dusimy całośc przez około 40 minut.
Krok 4 - Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym foto
5
Po tym czaise poędwiczki przekładamy na talerzyk, a zawartośc garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę wraz z dodatkiem łyżeczki miodu oraz masła. Powstały krem doprawiamy solą oraz pieprzem, wkładamy polędwiczki, zagotowujemy i gotowe!

Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i klasyczną surówką z jabłka i marchewki.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.06.2016 17:49
pyszne mięsko
Dorota76 17.10.2015 10:57
pięknie podane
Poison1988 17.10.2015 10:03
przesmacznie tu :)
Babeczka35 16.10.2015 20:52
Pyszne danie.
Justi2401 16.10.2015 17:41
Wspaniałe! Uwielbiam połączenie mięsa i miodu :)
RenataZ-et 16.10.2015 17:32
wyśmienite danie!
adelajda 16.10.2015 15:49
pyszne mięsko
Ewa Wojtaszko 16.10.2015 11:22
apetyczne mięsko !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak