Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z serkiem topionym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 10 liści
mięso mielone 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cebula 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
serek topiony 100 g
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
woda 500 ml
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z serkiem topionym

Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 14.01.2016 00:16
ciekawe połączenie
berys18 30.09.2015 21:05
fajnie nadziane
jagoda5913 30.09.2015 20:33
super przepis
dom-agi 30.09.2015 17:35
Ciekawy pomysł!
kloruś 30.09.2015 15:46
chętnie bym skosztowała!
gosia1988 30.09.2015 15:36
super - na pewno by mi smakowały
Ewelina1991 30.09.2015 15:33
ciekawy przepis
Agata3 30.09.2015 13:56
ciekawa propozycja :)
krokus 30.09.2015 12:05
ciekawy i apetyczny pomysł
Jumper123 30.09.2015 09:56
ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 30.09.2015 09:43
świetne! ciekawy pomysł na gołąbki
IZABELA29 30.09.2015 09:43
fajne urozmaicenie
VioletoweKucharzenie 30.09.2015 08:58
Kto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak