Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem i kapustą

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

mięso wieprzowe bez kości 700 g (szynka, karkówka)
kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone 20 g
cebula 2-3 szt
ząbki czosnku 4-5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1-2 łyżki

Składniki na naleśniki

mąka tortowa 450 g
jajko 3 szt
woda ciepła 650 ml
olej 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Składniki na panierkę

jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 400 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem i kapustą

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
Krok 1 - Krokiety z mięsem i kapustą foto
2
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ok. 3 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Krok 2 - Krokiety z mięsem i kapustą foto
3
Przygotowanie naleśników:

W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sól i majeranek. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.

Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.
Krok 3 - Krokiety z mięsem i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 02.10.2015 09:36
Uwielbiam krokiety ,a te są pyszne.
Wiktoria29 07.09.2015 21:01
bardzo lubię takie krokiety
dollce 07.09.2015 19:32
Super propozycja :)
Justi2401 07.09.2015 16:42
Pyszne krokiety, właśnie z mięskiem i kapustką lubię najbardziej ;)
Mniam 07.09.2015 12:37
Pyszności! Do tego ten barszczyk co masz i już mnie nie ma - zajadam :)
ada.la 07.09.2015 12:26
twoje krokiety prezentują się perekcyjnie
krokus 07.09.2015 11:20
bardzo lubię krokiety
Jumper123 07.09.2015 10:32
pyszne krokiety
Aleksandra/Olcia 07.09.2015 09:48
pyszny obiadek
berys18 07.09.2015 09:34
pysznie wyglądają
IZABELA29 07.09.2015 08:25
moje ulubione
Maridka19 07.09.2015 08:18
Pyszne krokieciki :)
Poison1988 07.09.2015 08:06
krokiety jak i zdjęcia potrawy - genialne! :)
Futka 07.09.2015 08:02
Doskonałe krokiety. Prezentują się niezwykle apetycznie :)
monika141 07.09.2015 08:02
smaczne danie bardzo lubię krokiety
Iwusia 06.09.2015 21:56
pyszniusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak