Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryżowo-szpinakowa zapiekanka...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż ugotowany 2 woreczki
szpinak świeży 3 pęczki
ząbki czosnku 3 sztuki
olej rzepakowy 6 łyżek
cebula 1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
papryczka chilli 1 średnia
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
sos pomidorowy 1/2 szklanki
pomidory 4 duże
oregano - ile potrzeba
feta 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ryżowo-szpinakowa zapiekanka...

Kroki postępowania

1
ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić -

na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak, pokrojoną papryczkę chilli, podsmażać z 3 minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku

Krok 1 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
2
w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym
Krok 2 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
3
na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano
Krok 3 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
4
piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg na 180 C i piec 15 minut
Krok 4 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
5
zapiekankę kroić lekko przestudzoną - zapiekanka jest smaczna, syta................SMACZNEGO!!!
Krok 5 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 04.09.2015 19:49
bardzo fajnie wygląda i na pewno super smakuje
Monika-twin 01.09.2015 14:37
NA PEWNO SMACZNA.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak