Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka z farszem orzechowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z indyka ok. 1 kg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny
miód płynny 1 łyżka
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól i pieprz

Farsz

sucharki 15 dag
orzechy włoskie 10 dag
śmietana kremówka 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
jajko 2 sztuki
cynamon 1-2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka z farszem orzechowym

Filet natrzeć gałką, solą i skropić sokiem z cytryny.
Sucharki zalać śmietanką. Żółtka utrzeć z masłem dodać namoczone sucharki i orzechy oraz pianę z białek. Masę doprawić solą, cukrem i cynamonem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na filet i mocno zawinąć ewentualnie spiąć wykałaczkami.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem, posmarować wierzch miodem, skropić wodą i obłożyć kawałkami masła. Piec w temp. 220 stopni.
Podczas pieczenia podlewać kilkakrotnie filet powstałym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ciekawa 10.12.2023 15:04
Jak długo się pieczę tego fileta?
berys18 29.08.2015 09:33
super pomysł na smaczne mięsko
marcia7 28.08.2015 18:19
fajnie złocisty
adelajda 28.08.2015 17:36
zapowiada się ciekawie
Jumper123 28.08.2015 16:03
pychotka świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak