Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z kabaczkiem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa 300 g
kabaczek 2 kg (waga w całości)
cebula 1
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
papryka zielona 1
pieczarki 250 g
pomidory 800 g
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
bagietka 1-2
natka pietruszki

Porada

Waga kabaczka podana przed jego obraniem i wydrążeniem nasion.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kabaczkiem

1. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Łódki pokrój w podłużne ok. 1 cm słupy, a te w 1 cm kwadraty.

2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w 1 cm paski a te w kwadraty.

3. Kiełbasę pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj w kostkę. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż aż zacznie lekko brązowieć, dorzuć cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę, pieczarki i pomidory. Duś całość na wolnym ogniu, aż papryka zacznie lekko miękknąć.

4. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).

5. Leczo dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, mieloną ostrą papryką. Udekoruj listkami natki pietruszki i podawaj z bagietką lub inym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 18.08.2015 09:06
bardzo apetyczne :)
Damiano
Damiano 18.08.2015 08:28
uwielbiam takie leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak