Sposób przygotowania

Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo fajny przepis, wart wypróbowania :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pycha do mięska.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Jarzębina czerwona , dobrze wysmazona,mięsko dekorujei świetnie smakuje!
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo lubię, ale co roku coraz większe problemy z dostępem do świeżej jarzębiny
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Trzeba wypróbować!
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Muszę w końcu zrobić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    przyznam że takiej nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    nie wiedziałam, że z jarzębiny można robic dżem-super:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    z jarzębiny jeszcze nie jadłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    z jarzębiny robię tylko "jarzębiaczek" w tym roku muszę być sprytniejsza od ptaszków i zerwać owoce na konfiturę:
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    tez robiła w tamtym roku, w tym roku tez planuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !