Sposób przygotowania

drożdże z 4 łyżeczkami cukru utrzeć na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki letniej, przegotowanej wody, dobrze wymieszać. Przelać do wyparzonego wrzątkiem słoja i przykryć kawałkiem gazy. Przez 8 dni codziennie dodawać po łyżeczce imbiru i po łyżeczce cukru, energicznie mieszając. Dziewiątego dnia resztę cukru zagotować z 1,5 szklanki wody, mieszając, by cukier się rozpuścił. Zaczyn przecedzić, dodać wodę z cukrem i sok z cytryny oraz 2 litry przegotowanej chłodnej wody. Wymieszać i rozlać do wyparzonych butelek. Należy dobrze zabezpieczyć korki butelek, ponieważ napój może wysadzić korek.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Ale super przepis!! Nawet nie przypuszczałam, że można w tak łatwy sposób zrobić piwko domowym sposobem :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nie lubie imbiru , ale mąż na pewno się skusi na takie piwko ;d
  • 6
    original
    Opublikowano

    plocia

    oo tak w sam raz na poobiednia sjeste
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    No, niezłe, niezłe - aż kusi spróbować :).

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !