Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z szynką i warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 12 plastrów
boczek wędzony 24 plastry
cukinia 2 szt
cebula 6 szt
papryka czerwona 2 szt

marynata

olej 1 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
papryczka chilli 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 3
cebula 1
miód 1 łyżeczka
sos worcestershire 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z szynką i warzywami


1. Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek mięsa będzie w 1 szaszłyku).

2. Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w małe cząstki, a paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy mięso, cukinię, boczek, paprykę, cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki mięsa.

3. Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.07.2015 16:58
bardzo apetyczne szaszłyki
Janina 27.07.2015 16:20
Pyszności,, mniam;)
dollce 27.07.2015 15:39
Wyglądają cudownie :)
inka2012 27.07.2015 15:38
apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak