Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i orzechami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 1 szt
gorąca woda 160 ml
masło miękkie 50 g
sól

farsz

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula biała 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
cynamon Prymat
orzechy włoskie 1 szklanka
bulion 1/2 szklanki

okrasa

oliwa
cebula biała 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i orzechami

Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryka oraz odrobiną cynamonu. Kiedy mięso się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować na gładko razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Dolać około ½ szklanki bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i dokładnie wymieszać.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą na oprószonej mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30 minut.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Okrasa: Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.01.2016 22:13
ciekawy przepis
Stenka 04.10.2015 10:12
ciekawy ten farsz
Hrabina w kuchni 06.07.2015 22:09
Ciekawe połączenie.
Anna169Hosz 06.07.2015 13:52
Ciekawy pomysł!
Beatris 06.07.2015 12:40
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha:)
Laila2786 06.07.2015 12:35
smaczne jedzonko
Gracer 06.07.2015 12:16
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak