Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowo-śliwkowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 sztuk
cukier puder 10 dag
budyń śmietankowy 2 łyżki
orzechy włoskie 50 g-mielone
mąka pszenna 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

herbata owocowa 1 szklanka naparu
cukier brązowy 1 łyżka
rum 1 łyżka

Masa śliwkowa

śliwki węgierki 1 słoik w syropie
żelfix 1 torebka
cukier brązowy 2 łyżki
cynamon Prymat szczypta
Kardamon mielony Prymat szczypta
goździki mielone szczypta

Masa czekoladowa

śmietana kremówka 300 ml
serek mascarpone 250 g
czekolada mleczna 1 tabliczka
cukier puder 1 łyżka
Czekolada tabliczka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowo-śliwkowy

Kroki postępowania

1
Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty.
Krok 1 - Torcik czekoladowo-śliwkowy foto
2

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty.
Krok 2 - Torcik czekoladowo-śliwkowy foto
3
Masa śliwkowa; Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.
Krok 3 - Torcik czekoladowo-śliwkowy foto
4
Poncz: Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.
Krok 4 - Torcik czekoladowo-śliwkowy foto
5
Masa czekoladowa: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.

Przełożenie; Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.
Krok 5 - Torcik czekoladowo-śliwkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 05.07.2015 21:49
Obłędny! :)
Wiktoria29 05.07.2015 21:41
apetycznie wygląda
Mniam 05.07.2015 21:14
Same pyszne składniki. Lubię takie połączenia.
Katarzyna59 05.07.2015 18:47
przepyszny!!!
Grazyna0211 05.07.2015 18:14
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak