Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z owocami i kruszoną na maślance
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie ciasta:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy maślankę i olej i miksujemy na jednolitą masę. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniową łyżka po łyżce dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą.
Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy, wysmarowanej masłem o średnicy ok. 26-28 cm, na ciasto układamy owoce, które posypujemy kruszonką.
Ciasto z owocami i kruszoną na maślance pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.