Sposób przygotowania

Wodę i masło zagotować. Wyłaczyc gaz. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyzka lub szprycą z największym otworem na papier do pieczenia na blasze. Zachować odstępy bo ptysie urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C . Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjac gorące przekroic nozem. Niech przestygną.

Mi wyszło 24 sztuki. Ptysie o roznym rozmiarze. Ale nastepny razem bedzie lepiej. W kazdym razie efekt super, rodzinka spałoszowała. Ledwo zdazyłam cyknąc zdjęcie.

W międzyczasie. Żelatyne zalać odrobiną wody. Truskawki zmiksowac z cukrem. Żelatyne podgrzac, do rozpuszczenia sie i wlac do truskawek. Odstawic na 15 minut do lodówki. Śmietane ubić wg wskazań z fixem. Wymieszac truskawki ze śmietana. Nadkładac na ptysie, gotowe ptysie posypac cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    ale pyszności
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    uwielbiam ptysie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    darus

    super pyszności
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotki
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    chyba nie ma osoby która by nie zjadła ptysia

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !