Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt około 50 minut. Uwaga! Foremka powinna mieć kształt króliczka. Po wystudzeniu królika należy przekroić na dwa placki. Jedną część biszkopta smarujemy powidłami. Jednego wafla zgniatamy dokładnie i wysypujemy na śliweczki. Delikatnie ugniatamy. Następnie rozsmarowujemy przygotowany śmietankowy lub waniliowy krem i kruszymy kolejnego wafla. Nakładamy \"górę\" biszkopta. Cały torcik - włącznie z brzegami smarujemy kremem i obsypujemy wiórkami. Dekorujemy na koniec lukrami, tak jak na załączonym zdjęciu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    fajny a gdzie mozna tak aforemke kupic bo nie widzialam nigdzie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marcela

    sama nie wiedziałam że takie foremki są , zwykle to pojawiają się przed świętami, i tak właśnie udało mi się kupić w zwykłym spożywczym sklepie, Była to zwykła blaszka niestety i tylko foremka bez dna w kształcie królika, dość ciężko się w tym piecze gdyż ciasto może wypływać brzegami. Myślę że nawet łatwiej upiec biszkopt iu wyciąć kształt.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !