Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z topinamburu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

topinambur 500 gram
bulion warzywny 1 litr
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 300 gr
ser topiony 2 trójkąciki
śmietana 18 proc 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z topinamburu

Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.

Na oliwie szklimy cebulę i czosnek,a następnie dodajemy topinambur i smażymy przez 3-4 minuty. Bulion musimy zagotować dodać podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę.
Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 29.03.2016 13:22
z chęcią bym spróbowała
Internetowa Kuchnia 03.04.2015 00:29
Nigdy nie jadlam, chętnie bym spróbowała ;)
Kolorowa 02.04.2015 21:39
fajny przepis
Dawid97 02.04.2015 21:27
przepięknie wygląda !
as28 02.04.2015 17:46
mniam mniam
Malinka 02.04.2015 16:55
Prezentuje się wyjątkowo smakowicie!
IwonaDD 02.04.2015 16:22
wspaniały!!!!
idealme 02.04.2015 16:14
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak