Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą
- sprawdzony przepis na paszteciki z pieczarkami
- idealne na wigilijny stół
- można przygotować z grzybów leśnych
Co wspaniale pasuje do czerwonego barszczu? krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą! Są chrupiące z zewnątrz, a w środku wypełnione po brzegi pachnącym farszem. Jeśli lubicie grzyby leśne, możecie je również dodać do farszu. Te paszteciki świetnie sprawdzą się na wigilijny stół, ale nie tylko. Są pyszne zjedzone nawet solo!
Kroki postępowania
Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, aby nie wysychało i wstawić na około 2 godziny do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak, aby powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec około 15 minut (aż będą lekko złote).