Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PRINCESSA MLECZNO KOKOSOWA

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 5 szt.
kakao 2 łyżki
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szkl.

Krem kokosowy

mleko kokosowe 800 ml. = 2 puszki
żółtko jajek 7 szt.
cukier puder 110 gram
mąka pszenna 60 gram
mąka kukurydziana 40 gram

Dodatkowo

czekolada mleczna 100 gram
wiórki kokosowe do posypania
śmietana kremówka 500 ml.
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda ciepła 4 łyżki
likier kokosowy 3 łyżki
czekolada gorzka 3 kostki

Porada

Wierzch ciasta posypać rozdrobnionym batonikiem princessa.

Przepis i sposób przygotowania na: PRINCESSA MLECZNO KOKOSOWA

1. Biszkopt: Żółtka od białek oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Potem żółtka i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy na małych obrotach. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem o średnicy 24 cm. Pieczemy w 160 stopniach ok 20-30 min, do suchego patyczka.

2. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem do puszystości. Dodajemy 50 ml mleka kokosowego. Następnie mąki i miksujemy. Resztę mleka zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć dodać masę żółtkową. Mieszać cały czas aż masa zgęstnieje.

3. Gotowy, ostygnięty biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć likierem. Krem podzielić na dwie części. Jedną wysmarować spód biszkopta. Nałożyć na to drugi biszkopt. Wsadzić do lodówki. W między czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyciągnąć ciasto i wylać równomiernie na nie czekoladę. Następnie posypać wiórkami i wyłożyć pozostałą część kremu. Wyrównać (boki także kremem wysmarować).

4. Wierzch: Śmietanę ubić. Dodać cukier puder. Żelatynę w garnuszku zalać wodą i poczekać kilka minut aż spęcznieje. Następnie podgrzać aż się rozpuści (nie może dojść do wrzenia) i wlać do bitej śmietany. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kokosowy. Wyrównać i posypać rozgniecioną widelcem princesse oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Boki ciasta obsypać wiórkami kokosowymi i opcjonalnie wierzch. Włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 21.03.2015 12:23
bardzo interesujący i przepiękny pomysł:)
Hrabina w kuchni 20.03.2015 23:02
Pyszności, muszę kiedyś zrobić :)
Ada-Gaba 20.03.2015 19:49
Pyszne ciasto
fotoviderek 20.03.2015 17:31
Takie ciacha lubię :)
Janina 20.03.2015 15:15
Super ciacho;)
Megg 20.03.2015 14:16
wspaniałe ciacho :-)
Monika-twin 20.03.2015 14:03
musi byc smaczne ciasto.
bietka 20.03.2015 13:35
bardzo smakowita :)
wwwiolka 20.03.2015 12:27
Bardzo fajny przepis.
Kuchenka 20.03.2015 12:18
apetycznie wygląda
mysza75 20.03.2015 11:54
jakie pyszne ciacho do kawy
Franciszek 20.03.2015 11:46
Pyszne ciasto
Aleksandra/Olcia 20.03.2015 11:37
super ciacho
engie23 20.03.2015 11:35
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak