Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 1/2 szkl

Farsz

soczewica zielona 100 g
pieczarki 100 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sos sojowy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Soczewicę zalać wodą i odsatwić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody) pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą i pieczarkami foto
2
Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka.
Na każdy krążek ciasta nakładać po lyżeczce farszu, zlepiać pierogi.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą i pieczarkami foto
3
Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
Podawać np. z podsmażoną cebulką.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 11.03.2015 14:34
Soczewicę w pierogach (czy pod jakąkolwiek postacią) biorę w ciemno ;) świetne te pierogi!
jasiek 11.03.2015 14:22
smaczny farsz
barbara11561 11.03.2015 14:13
smaczny obiadek:)
Małgorzata Pin 11.03.2015 14:00
Apetycznie wyglądają.
Franciszek 11.03.2015 13:34
Super pomysł
Mniam 11.03.2015 11:56
Bardzo smaczne muszą być te pierogi. Uwielbiam soczewicę, ale jakoś nigdy nie robiłam z nią pierogów. Muszę to koniecznie zmienić :)
dollce 11.03.2015 10:43
super propozycja, chętnie bym spróbowała
Malinka 11.03.2015 10:43
Choć nie jadłam, to chętnie bym skosztowała, bo wyglądają bardzo apetycznie!
Anna133 11.03.2015 10:01
zdrowe połączenie takich jeszcze nie próbowałam
Sroczka 11.03.2015 09:40
Takie pierogi to i ja bym zjadła.
Beatris 11.03.2015 09:32
Dużo bym dała za porcyjkę, pyszne pierożki:)
Edith85 11.03.2015 09:32
pyszne nadzienie :)
Futka 11.03.2015 09:31
Wspaniała propozycja na pierogi z ciekawym i bardzo smakowitym farszem :)
gosia56 11.03.2015 09:19
na pewno pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak