Sposób przygotowania

Gotujemy ziemniaki jak zwykle, rozgniatamy lub przeciskamy przez maszynkę na purre. Przygotowane ziemniaki wykładamy na przesianą mąkę. Dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy wałek nieco szerszy w przekroju niż wielkość śliwki. Kroimy na dość grube (3-4 mm) plasterki. Na każdym z nich kładziemy pozbawioną pestki śliwkę. Zlepiamy po kształcie śliwki, dobrze łącząc brzegi ciasta. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, dłużej niż pierogi. Podajemy posypane cukrem i śmietaną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    pycha :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Justyna73

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Muszą być pyszne:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    leonkot

    wyglądają zjawiskowo, zabieram jeden i uciekam
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonkot

    wyglądają zjawiskowo, zabieram jeden i uciekam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    ja nie jeden bym porwała:) pysznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina46

    swietnie zrobione czego chciec wiecej :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !