Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z kiełbasą

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

ziemniaki 1 kg
twaróg 250 g
kiełbasa 150 g
cebula 200 g
sos sojowy 1-2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Składniki na ciasto

mąka tortowa 500 g
woda ciepła 300 ml
olej 1 łyżka
mąka

Dodatkowo

cebula 2-3 szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z kiełbasą

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:
Kiełbasę i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy aby kiełbasa z cebulą przestygła.
Krok 1 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
2
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z kiełbasą i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Krok 2 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
3
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Krok 3 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
4
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi ruskie z kiełbasą podajemy z podsmażoną cebulką, posypane natką pietruszki lub z kwaśną śmietaną.
Krok 4 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.01.2017 10:44
ciekawy pomysł
Barbara777 08.03.2015 21:47
Świetne pierogii
Zdzisław 08.03.2015 10:12
smakołyki pierogowe, ulubione
ada.la 07.03.2015 22:56
ciekawy farsz
IwonaDD 07.03.2015 20:14
pychota!!!
wwwiolka 07.03.2015 18:44
Bardzo fajny przepis.
Agata3 07.03.2015 17:36
z kiełbasa jeszcze nie jadłam ale są bardzo apetyczne :)
RenataZ-et 07.03.2015 17:22
wiesz co smaczne :)
V_kuchareczka 07.03.2015 15:56
smakowicie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 07.03.2015 15:50
Bardzo apetycznie!
Aleksandra/Olcia 07.03.2015 15:14
uwielbiam ruskie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak