Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z dwoma farszami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na paszteciki

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 250 g
drożdże 60 g
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
sól szczypta

Farsz 1

kapusta kiszona 0,5 kg
sól i pieprz
olej do smażenia

Farsz 2

pieczarki 0,5 kg
papryka czerwona 1 sztuka
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Można paszteciki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z dwoma farszami

Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, a następnie dodać je do drożdży wraz z jajkami i solą. Wyrabiamy ciasto tak, aby było elastyczne, następnie schładzamy je w lodówce przez 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Farsz 1:
Kapustę kiszoną przesmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu, na minimalnej ilości oleju.
Farsz 2:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, smażymy je na patelni, kiedy są już prawie dobre dodajemy pokrojoną paprykę oraz doprawiamy całość.
Oba farsze odstawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na paszteciki w kształt prostokąta, wzdłuż dłuższego boku układamy farsz, następnie ciasto zwijamy i kroimy na kawałki długości koło 5 cm. Paszteciki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 04.03.2015 20:49
Lubie takie paszteciki :-)
kanu83 04.03.2015 17:47
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak