Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 4 szkl.
jajko
drożdże 4 dkg.
sól do smaku
śmietana gęsta
kminek Prymat do posypania
Farsz:
pieczarki 1/2 kg.
jajko 2 szt.
cebula 3 szt.
sól i pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki z pieczarkami

Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek wkruszyć drożdże , wbić jajko , dodać sól do smaku i zagnieść ciasto dodając gęstej śmietany tyle aby powstała kula , włożyć ciasto do naczynia przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . Pieczarki umyć , cebule obrać a następnie drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone cebule jak się zeszklą dodać drobno pokrojone pieczarki wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem , poddusić aby odparował płyn wystudzić . Przestudzony farsz włożyć do naczynia wbić jajka wsypać tartą bułkę i wyrobić na gładką masę .Jeśli ciasto podwoiło swą objętość to rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm , kroić kwadraty i nakładać łyżką farsz , następnie sklejać kształt dowolny i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze , po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem . Piec w temp. 180 st. na złoty kolor ok. 12-15 min. Podawać z czerwonym barszczem lub jako przekąskę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.03.2015 22:22
takie paszteciki są pyszne nie tylko z barszczem, bardzo lubię
pestka 03.03.2015 19:02
bardzo smaczne
ania2610 03.03.2015 18:33
doskonałe!
Małgorzata Pin 03.03.2015 18:23
Smakowicie wyglądają.
Lis 03.03.2015 17:46
Pyszne takie paszteciki:)
Natalia40 03.03.2015 16:57
Super sprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak