Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa 0.5 kg
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
pestki dyni 1 szklanka
kasza manna 1 łyzeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1\3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1\3 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa 2 łyzki

Sos żurawinowy

żurawina 1 szklanka
sok z pomarańczy 0.5 szklanki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :)

Kroki postępowania

1
Polędwice wieprzową kroimy na mniejsze kawałki- przygotowujemy do zmielenia. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
2
Polędwice i cebulę mielimy w maszynce.
Krok 2 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
3
Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy: majeranek, pieprz , czosnek granulowany , sól morską. Wszystkie składniki mieszamy.
Krok 3 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
4
Następnie wsypujemy kasze manną.
Krok 4 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
5
Z mięsa formujemy serduszka które następnie ...
Krok 5 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
6
panierujemy w pestkach dyni.
Krok 6 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
7
Panierkę z dyni mocno dociskamy do mięsa.
Krok 7 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
8
Opanierowane serduszka umieszczamy na patelni z oliwą . Smażymy z 2 stron
Krok 8 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
9
W rondelku umieszczamy żurawinę ( użyłam mrożonych owoców żurawiny ) oraz cukier i sok wyciśnięty z 1 soczystej pomarańczy.
Krok 9 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto
10
Żurawinę gotujemy do momentu aż zacnie pękać - około 10 minut. Serca z polędwiczek serwujemy z sosem żurawinowym . Smacznego :)
Krok 10 - Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 28.02.2015 14:08
pięknie brzmi i smacznie wygląda
Beatris 28.02.2015 09:15
Apetycznie przygotowane mięsko:)
kasiaw 27.02.2015 21:31
ciekawie wyglądają
wwwiolka 27.02.2015 21:19
Bardzo fajny przepis.
Malinka 27.02.2015 20:42
Zjadłabym te serducha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak