Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany tuńczyk z cytryną, kaparami i czarnymi oliwkami
Czarne oliwki kroimy w paseczki.
Cytrynę, skórkę z cytryny, czarne oliwki oraz odsączone kapary należy zalać w oliwie z oliwek.
Kolendrę (tylko liście) namaczamy w chłodnej wodzie..
Filety z tuńczyka smarujemy oliwą oraz przyprawiamy solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i na rozgrzanej patelni zaczynamy smażyć. Czas grillowania zależy od grubości mięsa (1,5 cm grillować po 1,5 min, z każdej strony). W trakcie grillowania wyciskamy na rybę sok z połowy cytryny.
Tuńczyka po odpowiednim wysmażeniu (powinien być różowy w środku) można wyłożyć na talerz, na tuńczyka kładziemy pokrojone oliwki, kapary, skórkę z cytryny, cytrynę. Dekorujemy listkami kolendry.