Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy na ok. 15 minut. Posiekane bakalie skrapiamy rumem. Orzechy prażymy na suchej patelni.
Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne. Środek każdego jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy nadzienie: dokładnie wymieszane płatki owsiane, bakalie oraz orzechy doprawiamy miodem, skórką z cytryny, szczyptą cynamonu i goździków. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy jabłka, skórkę jabłek smarujemy masłem, każde jabłko nacinamy płytko dookoła w najszerszym miejscu żeby nie pękło w czasie pieczenia.
Faszerowane jabłka przykrywamy odciętymi wierzchami i wstawiamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na dno naczynia wlewamy szklankę soku owocowego.
Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Mniam:)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Klaudia007

    palce lizać
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smakowity

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !