Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki z gruszkami

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 700 gram
ser 100 gram pleśniowy, z niebieską pleś
gruszki 3 sztuki
cebula 0,5 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
koperek 1 łyżka siekanego
natka pietruszki do podania
śmietana 30% 150 ml
tłuszcz do formy

Porada

Połączenie polędwiczki, gruszki i sera pleśniowego okazało się jesiennym hitem w mojej kuchni!

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z gruszkami

Kroki postępowania

1
Polędwiczkę dzielimy na plastry około 1,5 cm. każdy plaster delikatnie rozbijamy.
Krok 1 - Polędwiczki z gruszkami foto
2
Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Krok 2 - Polędwiczki z gruszkami foto
3
Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Krok 3 - Polędwiczki z gruszkami foto
4
Przygotowane mięso i gruszki układamy naprzemiennie w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu układamy pokrojona cebulkę.
Krok 4 - Polędwiczki z gruszkami foto
5
W garnuszku mieszamy śmietankę z koperkiem i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową śmietanką zalewamy mięso.
Krok 5 - Polędwiczki z gruszkami foto
6
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyjmujemy i całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Danie ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut (180°C). Mięso powinno być miękkie, a wierzch delikatnie się zrumienić.
Przed podaniem całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki
Krok 6 - Polędwiczki z gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ja 25.12.2023 14:19
Niestety zamiast sosu wyszła zupa z rozwodnionej śmietany i soku z gruszek. W mojej ocenie do śmietany należy dodawać mąki albo ten cały przepis przerobić i już upieczone mięso z podsmażonymi gruszkami na maśle w miodzie zapiec w serze z gęstą śmietaną
Marcin Szary
Marcin Szary 03.11.2015 18:12
Witam Doskonałe danie, jednak miałem ochotę na gruszki suszone (soczyste) z mięsem i do tego przepisu polecam dodać takie gruszki oraz nieco rozmarynu. PYCHOTKA Nie dodałem sera pleśniowy (następnym razem) - myślę że było by także super jednak te kalorie hehehe
jasiek 25.02.2015 14:20
doskonale mięsko
msmariusz 29.01.2015 13:31
ładnie wygląda potrawa
DorotaZ 28.01.2015 19:04
Pyszności:)
ania2610 28.01.2015 15:14
dodatek gruszek - wspaniały pomysł!
Ada-Gaba 28.01.2015 13:21
smaczne danie, rewelacyjne połączenie wszystkich smaków
2milutka 28.01.2015 11:17
zachęca do jedzenia;)
Anna133 28.01.2015 11:15
wspaniałe danie, wygląda obłędnie smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak