Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z młodą kapustą

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny obiadek dla rodzinki. Mielone idealnie komponują się ze smakiem młodej kapusty - polecam!

Składniki:

młoda kapusta 1 główka
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 liście
ziele angielskie 2-3 ziarna
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 szczypta
bulion 1 szklanka
śmietana 1 łyżka
koperek 1 mały pęczek

Kotlety mielone:

mięso mielone wieprzowe 600 gramów
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko do namoczenia bułki
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z młodą kapustą

Kroki postępowania

1

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 1 - Mielone z młodą kapustą foto
2

Tak przygotowane warzywa dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy bulionem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Do miękkich dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy.

Krok 2 - Mielone z młodą kapustą foto
3

W trakcie jak kapusta się dusi przygotowujemy kotlety mielone. Cebulę kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka oraz odciśniętą bułkę.
Całość starannie mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety.

Krok 3 - Mielone z młodą kapustą foto
4

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Krok 4 - Mielone z młodą kapustą foto
5

Kotleciki podajemy z kapustą. 

Krok 5 - Mielone z młodą kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.10.2016 18:40
Lubie takie połączenie
Kasiaaa 28.04.2015 15:57
Bardzo apetyczne :)
gusia1000 29.01.2015 01:10
warto tak robić.
Renataj 26.01.2015 16:32
Pyszna propozycja:)
Agnieszka-87-25 26.01.2015 16:11
same pyszności
R'n'G Kitchen 26.01.2015 15:51
Pyszności! Mniam!
Konczi 26.01.2015 15:05
uwielbiam takie mielone z dodatkiem :) kapusta idealnie pasuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak