Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalafiora
- gęsta, aksamitna i niezwykle sycąca zupa,
- wyrazista w smaku,
- obowiązkowo podawaj ją z dodatkiem świeżej natki pietruszki i podsmażonym boczkiem
Kroki postępowania
Por kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Na rozpuszczone wsypujemy przygotowane warzywa i obsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze około 1 minutę. Następnie całość podlewamy bulionem i dokładamy kalafior (podzielony na różyczki). Całość gotujemy do momentu jak warzywa staną się miękkie.
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy.
Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy.
Gorącą wlewamy na talerze. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki. Dodatkowo na wierzch wykładamy zrumieniony boczek.