Sposób przygotowania

Aby przyrządzić LANE CIASTO :

Przygotwujemy kubek ok 0.5 L wystarczy....
wbijamy do niego jajo/a ( zależy czy chcemy gęsciejsze lane ciasto czy rzadzsze kluski jeśli chodzi o ilośc jaj czy mąki )

nastepnie zasypujemy mąka 1 lub 2 łyżeczki energicznie mieszając ze sobą te składniki aż uzykamy jednolitą konsystencje jeśli jestz byt rzadko dokladamy jeszcze troche mąki i mieszamy... aż zacznie się ciągnąć ... chyba że chcemy delikatne chude kluseczki wiec nie trzeba...

następnie wstawiamy garnek z wodą np 1 L czy 2 L...
dodajemy kostki bulionowe 1 lub 2
robiąc wywar na Kościach i warzywach mogą być nawet skrzydelka byle by byla jakas kość ...

gdy zaczna nam się jarzynki gotować i cała reszta .... zbieramy pianę ... z wierzchu....
po czym doprawiamy nasz Rosol zostawiajac na wolnym ogniu by troszke sie to pogotowalo...

gdy zacznie wrzec i mocno sie gotowac....
zalewamy nasz rosolek

naszym lanym ciastem kladac po lyzeczce...
lub lejąc strumieniem z gory na okolo objeetosci Garnka...

zostawiamy do zagotowania... mieszamy....
Gotowe....

smacznego... :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    brzoskwinka

    ale mam ochotę na rosołek z kluseczkami. ech.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !