Przepis i sposób przygotowania na: Placek "kompotowy"
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i ponownie miksujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, ostudzone mało i jajka ubite z cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy (możemy także posłużyć się mikserem).
2. Owoce z kompotu (śliwki i jabłka) odcedzamy z zalewy i mieszamy z cynamonem.
Następnie blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy jedną część masy, a na niej układamy odcedzoną mieszankę owoców z kompotu. Następnie wylewamy drugą część masy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)