Przepis i sposób przygotowania na: Daktylowe ciasto
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Do tego ciasta potrzebne są bowiem 2 wkładki z jasnego biszkoptu
Daktyle kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka.
Gdy masa owocowa zastygnie wylewamy na nią śmietankę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na masę owocową. Przykrywamy drugim upieczonym biszkoptem i całość odstawiamy do chłodu by śmietanka stężała.
MASA ORZECHOWA:
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo cukier, śmietanę i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy zmielone orzechy. Ponownie miksujemy.
Masę wykładamy na górny biszkopt
WYKOŃCZENIE:
Daktyle drobno kroimy i delikatnie wtłaczamy w orzechową masę.