Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Daktylowe ciasto

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
olej 1 łyżka
sól szczypta

MASA DAKTYLOWO_ANANASOWA

ananas w puszce 2 puszki
daktyle 250 gram suszonych
rum 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 kopiatych łyżeczek
woda 1/3 szklanki

ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
cukier 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szklanki

MASA ORZECHOWA

masło 3/4 kostki
śmietana 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
orzechy włoskie 7 dag

DEKORACJA

daktyle ok 50 gram

Porada

Puszyste biszkopty, lekka śmietanka i słodka, owocowa masa- mogła bym jeść codziennie takie ciasta:)

Przepis i sposób przygotowania na: Daktylowe ciasto

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Do tego ciasta potrzebne są bowiem 2 wkładki z jasnego biszkoptu
Krok 1 - Daktylowe ciasto foto
2
MASA DAKTYLOWO_ANANASOWA:
Daktyle kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka.
Krok 2 - Daktylowe ciasto foto
3
Puszki z ananasem otwieramy. Sok wlewamy do daktyli, owoce kroimy na mniejsze części i także dodajemy do daktyli.
Krok 3 - Daktylowe ciasto foto
4
Całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Owocową masę podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dokładamy do niej rum oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by ostygła.
Krok 4 - Daktylowe ciasto foto
5
Gęstniejącą masę ananasowo-daktylową wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Pozostawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Gdy masa owocowa zastygnie wylewamy na nią śmietankę.
Krok 5 - Daktylowe ciasto foto
6
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na masę owocową. Przykrywamy drugim upieczonym biszkoptem i całość odstawiamy do chłodu by śmietanka stężała.
MASA ORZECHOWA:
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo cukier, śmietanę i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy zmielone orzechy. Ponownie miksujemy.
Masę wykładamy na górny biszkopt
WYKOŃCZENIE:
Daktyle drobno kroimy i delikatnie wtłaczamy w orzechową masę.
Krok 6 - Daktylowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 12.05.2015 07:36
bardzo ładne i apetyczne
Klausia 13.01.2015 00:20
wygląda imponująco :)
Klausia 02.12.2014 16:03
bardzo fotogeniczne :)
wyattearp 30.11.2014 17:40
wygląda pysznie !!!!!!
Wacław 30.11.2014 17:25
bardzo pyszne ciasto :)
kasia.s 30.11.2014 11:22
Piękne ciasto, musi być rewelacyjne :)
IZABELA29 30.11.2014 10:07
świetne ciasto
Edith85 30.11.2014 09:47
porywam przepis
noninka77 30.11.2014 09:41
Wygląda bajecznie :)
caralajna 30.11.2014 08:56
świetne, uwielbiam daktyle
Magula 30.11.2014 08:54
wygląda rewelacyjnie
migotka28 29.11.2014 22:16
świetne ciasto
Kolorowa 29.11.2014 22:10
Moje smaki ;)
turkus3 29.11.2014 21:15
ciasto pięknie się prezentuje !!!
Wiktoria29 29.11.2014 19:53
fajne ciasto
jola91 29.11.2014 19:42
Piękne i na pewno pyszne
Anna169Hosz 29.11.2014 19:41
Na pewno bardzo smaczne!
agnieszka214 29.11.2014 19:23
ciacho poprosty obłedne
Ada-Gaba 29.11.2014 19:11
raj dla podniebienia, ciasto na 5 : )
Stenka 29.11.2014 18:59
apetyczne ciacho
halina17 29.11.2014 18:11
Smaczne ciasto.
gosia1988 29.11.2014 17:43
wyśmienite ciasto
Aleksandra/Olcia 29.11.2014 17:16
uwielbiam przekładańce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak