Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku
2. Krem: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń oraz obie mąki, wlewamy na wrzące mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy po każdej. Na koniec dodajemy ajerkoniak i całość miksujemy.
3. Mus brzoskwiniowy: Pozostałe brzoskwinie miksujemy blenderem na mus (powinno wyjść ok. 1,5 szklanki musu). 1 szklankę soku brzoskwiniowego z puszki zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy 1 galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
4. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
5. Przełożenie ciasta: Na ciasto orzechowe wykładamy połowę kremu. Na kremie rozkładamy jedną warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatniki wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy druga warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia musu. Na herbatniki wykładamy drugą połowę kremu a na kem wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)