Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smordinówka - nalewka z czarnej porzeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 1,5 kg
cukier 50 dag
spirytus 500 ml
Goździki całe Prymat 5 szt
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smordinówka - nalewka z czarnej porzeczki

Porzeczki przebrać, usunąć szypułki i wypłukać. Włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni w ciepłe i jasne miejsce, żeby porzeczki puściły sok. Następnie zalać spirytusem i odstawić na 3 miesiące., co kilka dni potrząsnąć słojem. Przefiltrować i zlać nalew.
Zagotować 1/2 litra wody z goździkami, sokiem z cytryny i kawałkiem sparzonej skórki z cytryny. Wystudzić i zmieszać z nalewem. Odstawić na kolejne 2 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 20.12.2014 16:40
Takiej chyba nie piłam
Seba 01.12.2014 09:57
bardzo dobra
berys18 28.11.2014 08:35
popróbowałabym z chęcią
irenka 26.11.2014 22:00
musi być pyszna,nie piłam jeszcze z czarnej porzeczki
adelajda 26.11.2014 17:41
Chętnie wypiję kieliszeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak