Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.
Boki wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.
Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.
MASA CYTRYNOWA:
W garnku mieszamy wodę z cukrem.
Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.
Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.
Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.
PIANA BEZOWA:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wsypujemy mąkę , mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.
Pieczemy 10 min / 210C.
Dobrze studzimy!!!
Smacznego!