Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z sosem jogurtowo - grzybowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 mała główka
ryż 250 g (pełnoziarnistego)
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula biała 1 sztuka
olej rzepakowy
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
cząber
Koperek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
papryczka chilli 1 sztuka
sos sojowy
bulion

SKŁADNIKI NA SOS JOGURTOWO - GRZYBOWY

grzyby suszone
jogurt naturalny
sos sojowy słodki
sól i pieprz

Porada

Gołąbki najlepsze są na drugi dzień podpiekane w piekarniku :)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem jogurtowo - grzybowym

1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i parzymy w lekko osolonej wodzie, tak aby liście nabrały odpowiedniej miękkości do zawijania (nie łamały się).

Do miski dodajemy ryż ugotowany al dente, mięso mielone i podsmażoną na oleju cebulkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, cząbrem, majerankiem, koperkiem, papryką słodką i papryczką chili oraz sosem sojowym.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków.

2. Następnie porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.

Na dno szybkowaru kładziemy liście kapusty, a na nich ściśle układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte i gotujemy około 15 min, licząc czas od momentu parowania / gwizdania szybkowaru.

3. Przygotowanie sosu jogurtowo - grzybowego:

Namoczone wcześniej grzyby przekładamy do garnka razem z wodą, w której się moczyły i gotujemy do momentu aż nabiorą odpowiedniej miękkości.
Następnie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Można dodać także podsmażoną cebulkę i odrobinę bulionu.

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.10.2014 14:43
super pomysł na obiad, dawno nie robiłam gołąbków
Ewelina1991 24.10.2014 13:58
pyszne gołąbki!!!
Grazyna0211 24.10.2014 13:25
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak