Sposób przygotowania

Malutkie pierożki z nadzieniem z gotowanego mięsa kurczaka ( z zupy ) - delikatne- doskonałe jako dodatek do kremowych lub czystych zup .

Oczyścić mięso z kurczaka z chrząstek, skórek i kości . Utrzeć w malakserze na miazgę .
Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i zeszklić na maśle .Wymieszać mięso i cebulę .Doprawić solą , pieprzem .
Zagnieść ciasto z jajka, wody, szczypty soli .Rozwałkować cienko. Wykrawać małe krążki - kieliszkiem do jajek na miękko .Na każdy kłaść kulkę farszu .Zlepiać jak małe pierożki .Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem masła przez 4 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżka cedzakową .Podawać do zup czystych lub kremowych .

Z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk kołdunów .
Jeśli chcemy kołduny zamrozić to proponuję je po ugotowaniu rozłożyć na tacce tak by się nie stykały i ostudzić . Posmarować roztopionym masłem i mrozić rozłożone na płaskich tackach najlepiej w takich porcjach na 1 osobę ( wyjmujemy wtedy tyle porcji ile nam akurat potrzeba , a i łatwiej je przechowywać układając tackę na tacce .

A i jeszcze jedno- są takie specjalne ,, wycinarki \" do kołdunów , pierogów - takie co to się wałkuje płat ciasta nakłada na taką kratkę dociska - w dołki wkłada kuleczki nadzienia , przykrywa drugim płatem ciasta i wałkuje po wierzchu. Pierożki same się zlepiają i robi się je hurtowo .Ale to już pewnie wszyscy wiedzą .

Komentarze

  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Smakowicie wygląda
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Pychotka!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    jutro wypróbuję :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawelek180844

    super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !