Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarnina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rosół z mięsa kaczki lub gęsi

porcja rosołowa kilka kawałków mięsa kaczego lub gęsiego skrzydła, szyjka, korpus, podrob
włoszczyzna 1 pęczek
woda zimna 5 litrów
sól i pieprz 1 porcja do smaku
suszone śliwki kalifornijskie kilka sztuk
jabłka suszone kilka sztuk
gruszki suszone kilka sztuk

dodatki smakowe

cukier 4-5 łyżek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ocet 10 % 3-4 łyżki
sól 1 szczypta do smaku

mąka do zaciągania zupy

woda zimna 200-250 ml
mąka 4 łyżki

krew z kaczki

woda zimna 50 ml
ocet 10 % 50 ml
krew z kaczki lub gęsi 200 ml

Dodatki do czarniny do wyboru

ziemniaki ugotowane 1 kg
makaron ugotoy 500 gram
kluski z zimniaków 1 kg

Porada

Czarninę można ugotować bez suszonych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Czarnina

Kroki postępowania

1
Mięso kaczki lub gęsi myjemy i wkładamy do garnka razem z włoszczyzną na rosół dodajemy również suszone owoce i sól.
Krok 1 - Czarnina foto
2
Rosół gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin zbierając co jakiś czas nadmiar szumowin.
Krok 2 - Czarnina foto
3
Następnie przecedź rosół do innego garnka,a zawartość mięsa i warzyw ostudź i pokrój na kawałki jako dodatek do zupy.
Krok 3 - Czarnina foto
4
Rosół zagotuj i dodaj majeranek ,cukier, sól i ocet.
Krok 4 - Czarnina foto
5
Pogotuj na małym ogniu około 5 minut,aby smaki się połączyły.
Krok 5 - Czarnina foto
6
Do garnuszka wlej zimną wodę i dodaj mąkę aby zaciągnąć naszą zupę. Wlewaj stopniowo,aby dozować sobie gęstość zupy.
Krok 6 - Czarnina foto
7
Pogotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 7 - Czarnina foto
8
Następnie przygotuj krew z kaczki. Taką krew musimy uzyskać poprzez nacięcie czubka głowy kaczki lub gęsi. Do słoika wlej 50ml wody+50ml octu i dopiero dodaj krem z kaczki po to aby nam krew się nie strzepnęła. Przed wlaniem krwi do zupy najlepiej jest ją pomieszać i przecedzić przez sitko ,aby nie było grudek.
Krok 8 - Czarnina foto
9
Zagotuj zupę i dodaj krew mieszając energicznie tak aby nie było grudek. Pogotuj zupę około 5 minut. Dopraw ją do smaku jeśli czegoś ci brakuje. Ja zazwyczaj dodaję jeszcze na koniec octu aby uzyskać smak słodko-kwaśny.
Krok 9 - Czarnina foto
10
Mięsko i marchewkę po wystudzeniu kroję na kawałeczki i układam na talerzu.
Krok 10 - Czarnina foto
11
Taką zupę można podać z ugotowanym makaronem ,kluskami lub tak jak ja uwielbiam z gotowanymi ziemniakami.
Krok 11 - Czarnina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 31.05.2015 16:31
Jadłam ją bardzo dawno temu ,ale sama nie gotowałam.Mnie smakowała,ale myślę,że to zupa dla nielicznych konsumentów:)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 19:47
To prawda jest smaczna i to jeszcze jak :)
Anna169Hosz 16.10.2014 08:39
Wierzę na słowo, że smaczna ... jakoś nie mam ochoty sama sprawdzić:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak