Sposób przygotowania

Wyluzować z mięsa kość .Z 1 łyżki oleju , pieprzu, papryki, sosu sojowego, majeranku, czosnku , miodu zrobić pastę i natrzeć mięso. Zrolować je i obwiązać nicią do mięs .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron , a potem przełożyć do rondla .Na patelnię wlać 1 szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dolać jeszcze 3 szklanki wody. Wrzucić kostkę bulionową , liście laurowe , ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i dusić 1 godzinę przy uchylonej pokrywce Az mięso będzie miękkie , cebula rozgotowana , a sos odparuje do objętości ok. 1,5 szklanki.
W tym czasie oczyścić kurki i smażyć na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła przez 15 minut ( na małym gazie ) .Lekko osolić , dodać koper i wlać ½ szklanki wody . Dusić 10 minut.
Wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką . Zagotować. Z mięsa zdjąć nici . Przekroić na 3 porcje. Podawać obłożone kurkami najlepiej z kaszą gryczaną – osobno podać sos .

Olej aromatyzowany suszonymi grzybami robię sama wrzucając do słoiczka oleju 2-3 kapelusze suszonych borowików ) – tak stoi sobie przez jakiś czas .Używam do potraw z grzybami .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    fajne na kostce
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !