Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe bułeczki z chrzanem i serkiem wiejskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 150 ml
mąka 350 g
serek topiony 60 g
masło 40 g
Chrzan śmietankowy Smak 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe bułeczki z chrzanem i serkiem wiejskim

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodac 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut.Kiedy "ruszą", dodać resztę wody i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie gładkie i lśniące. Można to zrobić również mikserem, ugnatając ciasto hakiem ok. 5-6 minut.Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto podwoi objętość.[Ja wyręczyłam się jak zwykle automatem do chleba.]
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut.
Wyrośniete bułeczki posmarować wodą (ok. 1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1/2 - 1 łyżeczka).
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do gorącego piekarnika. Piec bułki ok. 16-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 00:41
Znakomitość do zjedzenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak