Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort myszka miki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Biszkopt 3 sz spody lub 1 okragły
maliny świeże 300-400 g
borówki 125 g
galaretka czerwona 2 szt malinowa
śmietana 30% 350 g
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżeczki
cukier puder
masło 200 g

masa plastyczna cukrowa

Pianki marshmallow 450 g
cukier puder 800-900 g
woda ciepła 4 łyżki
barwnik spożywczy do ciast czerwony i czarny

Przepis i sposób przygotowania na: Tort myszka miki

Kroki postępowania

1
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i studzimy do momentu tężenia. W 50 ml gorącej wody rozrabiamy żelatynę i studzimy. Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz mascarpone i mieszamy dodają żelatynę.
Biszkopt przecinamy na 3 części, dolną część smarujemy konfiturą, układamy maliny, a w środku borówki.
Krok 1 - Tort myszka miki  foto
2
Część z malinami smarujemy masą z mascarpone.
W jednym blacie wycinamy na środku dość duże koło. Okrąg nakładamy na warstwę posmarowanych malin.
Krok 2 - Tort myszka miki  foto
3
Przykrywamy ją wyciętą częścią biszkoptu i smarujemy całość konfitura, wykładamy pozostałą masę mascarpone.
Krok 3 - Tort myszka miki  foto
4
Do środka wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 4 - Tort myszka miki  foto
8
Przykrywamy trzecim blatem. Masło ucieramy z 4-5 łyżkami cukru pudru na biały puch. Masą smarujemy dokładnie cały tort.
Krok 5 - Tort myszka miki  foto
9
Przygotowujemy masę cukrową
W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy na nią metalowa miskę i wkładamy około 100 g pianek dodając gorącą wodę, całość roztapiamy dodając po kilka pianek. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. ( ¾ masy zabarwiłam na czerwone pozostałość zostawiłam białą, 1/3 białej dodałam czarny barwnik na uszka) Masę piankową ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy cukier puder, porcjami stale mieszając. Kiedy masa nie będzie przyjmować już cukru pudru by dało się mieszać wyciągamy na blat lub stolnice i wyrabiamy dodając malutkimi partiami cukier – wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy (konsystencja ciasta pierogowego).

Krok 6 - Tort myszka miki  foto
10
Na tort nakładamy rozwałkowaną na duży placek (jak na makaron lub pierogi) masę koloru czerwonego i dokładnie wyrównujemy, boki docinamy na samym dole. Z białej części przygotowujemy kokardę oraz kropki. Przyklejamy na lukier, białko lub żel do dekoracji. Na środku umieszczamy uszka i kokardkę.
Krok 7 - Tort myszka miki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 21.08.2014 10:34
nic dodać nic ująć, piękny:))))))))))
Konczi 19.08.2014 15:25
Dziękuję za życzonka :) i za miłe komentarze - wszyscy byli zachwyceni ...
Mniam 19.08.2014 11:18
Ale piękny! Solenizantka pewnie była zachwycona :)
eMMe 18.08.2014 23:16
Wow! Dla mnie bosski:) Gratuluję talentu:)
Monika-twin 18.08.2014 21:55
wygląda pieknie!
Renata22 18.08.2014 21:21
ale musiała być córcia zadowolona!;)
Christopher 18.08.2014 21:15
100 lat dla Adrianny i dla mamy też.
halina17 18.08.2014 21:00
Ładny tort.
kloruś 18.08.2014 20:39
prześliczny! moja mała fanka Minnie chyba by kwiczała z radości ;)
asiczekz 18.08.2014 20:11
świetny torcik, ja za parę dni będę walczyła z tortem na chrzciny :) zobaczymy co to wyjdzie
patryska76 18.08.2014 20:01
Wygląda bosko ;)
karolina1869 18.08.2014 19:52
podziwiam naprawdę
Malinka 18.08.2014 19:47
Prawdziwe kulinarne arcydzieło!!! Wygląda cudownie, a smak pewnie nieziemski :)
Joannasz3190 18.08.2014 19:41
Wyszedł fenomenalnie :)
Czyki 18.08.2014 19:37
Konczi ale piękny torcik :):) pewnie córci się podobał :):)
Konczi 18.08.2014 19:25
Renatko tak, to ten o którym pisałam i prosiłam o porady :))
Renata9 18.08.2014 19:16
Super piękny torcik i bardzo smaczny, to ten zapewne dla Córci, o którym pisałaś ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak