Przepis i sposób przygotowania na: Quiche Lorraine
Przygotowane ciasto zawijamy w folią i wkładamy do lodówki na ok.30 min.
Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną lekko mąka i rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto przenieść do formy i wylepić, tak aby nie było pecherzyków. Spód ciasta po nakłuwać widelcem i wstawić ponownie do lodówki na ok. 20-25 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Po ok.20 minutach formę ciasta okryć papierem do pieczenia i nałożyć obciążenie np.suszą fasolę. Włożyć formę do piekarnika i piec ok.20 minutach, następnie zdjąć obciążenie oraz papier do pieczenia i piec jeszcze ok. 13 minut.
Następnie ciasto ostudzić.
Na suchą patelnie dodać boczek i smażyć aż wytopi tłuszczu i stanie się chrupiący. Boczek wyłożyć na papier ręcznikowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni dodać por (i ew. trochę oleju, jeśli boczek wytopił go za mało). i smażyć do momentu aż stanie się szklisty. Wyłączyć palnik, dodać boczek i odstawić do ostygnięcia.
Jajka wymieszać ze śmietanką, mlekiem oraz przyprawami. Całość wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce.
Na ostudzone ciasto wyłożyć por z boczkiem, dodać 3/4 sera i zalać masą jajeczną. Wierzch posypać resztą sera.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 25 minut.
Smacznego :)