Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowe z malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 szt
mąka 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 8 łyżek

Oraz

serek mascarpone 20 dag
śmietana kremowa 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
czerwona porzeczka 1/2 kg
konfitura z czarnej porzeczki 1/2 słoika
herbata malinowa 2 torebki
galaretka truskawkowa 3 szt
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe z malinami

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia . Biszkopt piec około 20-25 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół.
Krok 1 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
2
Dwie torebki herbaty zalać 200ml wrzątku, ostudzić i nasączyć biszkopty.
Krok 2 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
3
Kremówkę ubić z cukrem
Krok 3 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
4
Następnie dodać serek mascarpone i utrzeć. 1/3 część masy włożyć do lodówki.
Krok 4 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
5
Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.
Krok 5 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
6
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i wymieszać z porzeczkami.
Krok 6 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
7
Mus porzeczkowy zmiksować ze śmietana z serkiem .
Krok 7 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
8
Tężejącą masę wykładam na nasączony biszkopt
Krok 8 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
9
Masę przykryć drugim biszkoptem , posmarować powidłami
Krok 9 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
10
Na powidła rozsmarować odłożoną śmietanę i ułożyć na niej maliny.
Krok 10 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
11
Maliny zalać tężejącymi galaretkami.
Krok 11 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak