Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki . Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wody tak by zakryła ziemniaki . Wsypać 1 łyżeczkę Jarzynki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Sos doprawić do smaku ( jarzynką , pieprzem ). Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując zieloną pietruszką .

Jak się robi grzyby duszone podane jest w przepisie ,, Grzyby duszone „. ( można użyć pieczarek )

Komentarze

  • 4
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Bardzo apetyczne. Będę musiała wypróbować.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Lubię faszerowane ziemniaczki, a w wydanniu z grzybkami będą z pewnością super.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    smakowicie wygląda :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    przyda się na obiad któregoś dnia;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    takiej wersji jeszcze nie próbowałam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !