Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie po środku. Dodać maślankę wymieszaną z drożdżami instant, 4 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Połączyć wszystkie składniki, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na gładka masę. Oprószyć mąką, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Brytfannę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do brytfanki i posypać połową cukru kryształu. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne, pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, posypać pozostałym cukrem i cynamonem. Na wierzchu posmarować śmietaną ubitą z jajkami. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190ºC na około 40 minut.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Jabłka... Pychota
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    fajne ciacho mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    pyszniutki!
  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !