Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże 2 dag
mleko 80 ml
mąka 20 dag
sól 1 szczypta
cukier kryształ 5 dag
masło 7,5 dag

Masa makowa

mleko 125 ml
masło 3 dag
grysik 3 dag
cukier 7,5 dag
mak 30 dag

Masa serowa

żółtko jajek 2
ser biały 30 dag
masło 4 dag
cukier 5 dag
mleko 40 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Ponadto

jabłka 6 szt
masło 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło, mąkę, sól, cukier. Wyrabiamy ciasto rękami, aż do połączenia składników.
Krok 1 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto
2
Formujemy kulę i robimy palcem zagłębienia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Przykrywamy ściereczką.
Krok 2 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto
3
Zagotowujemy 125 ml mleka z 3 dag masła. Wsypujemy grysik i mieszamy. Odstawiamy na 5 min do napęcznienia.
Krok 3 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto
4
Dodajemy mak (najlepiej gotową masę makową) oraz 7,5 dag cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto
5
Ucieramy żółtka z masłem i cukrem na puch. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mleko i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy.
Krok 5 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto
6
Smarujemy tortownicę o śr. 26 cm masłem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i wałkujemy. Wyklejamy ciastem dno i boki tortownicy. Obieramy jabłka i od spody wydrążamy gniazda nasienne. Zostawiamy ogonki. Układamy jabłka na cieście.
Krok 6 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto
7
Pomiędzy jabłka wykładamy łyżką masę makową, zalewamy wszystko masą serową i na wierzch wykładamy pozostały mak. Jabłka smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy całość ok 45 min w 180 st.
Krok 7 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 29.04.2017 07:51
super wygląda taki sernik, pomysł z jabłkami dobry
Ada-Gaba 12.10.2016 22:15
wygląda rewelacyjnie
Lis 03.09.2016 21:48
wygląda rewelacyjnie:)
Małgorzata92 06.12.2015 15:59
Smakowite :)
Ada-Gaba 19.06.2014 18:21
ciacho cudo, wygląda prześlicznie
Ola1young 19.06.2014 15:28
zapowiada sie bardzo pysznie :)
Jodaj 19.06.2014 13:49
no no super serniczek :)
Ela15 19.06.2014 08:50
rewelacyjne ciasto
kasienka23 17.06.2014 18:37
smaczny serniczek!
mysza75 17.06.2014 12:31
jak pięknie wygląda twój serniczek
Pani Domu 17.06.2014 12:11
przepiękny sernik
Bernadeta1 17.06.2014 10:20
wygląda rewelacyjnie
Grazyna0211 17.06.2014 10:00
pyszne ciasto
Anna169Hosz 17.06.2014 09:17
Bardzo dekoracyjny!
IZABELA29 17.06.2014 08:44
fajnie się prezentuje
Magula 17.06.2014 08:09
Wow wygląda rewelacyjnie!! Z pewnością pyszne!
Agnieszka-87-25 17.06.2014 08:00
coś wspaniałego
2milutka 17.06.2014 07:59
obłędnie wygląda:)
Konczi 17.06.2014 07:05
wow jakie to musi być pyszne
Barbara13 16.06.2014 23:16
raj dla podniebienia :)
Mniam 16.06.2014 22:54
Cudnie wyglądają takie zatopione jabłuszka. Musiał być przepyszny!
asiczekz 16.06.2014 22:43
pięknie się prezentuje ! na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak