Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z winogronami
Schłodzone ciasto cienko wałkuję i przekładam je do formy na tartę o średnicy 21 cm. Ciasto przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i obciążam go kulkami ceramicznymi lub nasionami fasoli, grochu lub ryżu.
Piekę w rozgrzanym do 190°C piekarniku 10 minut, następnie usuwam pergamin oraz kulki. Piekę kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstawiam do przestygnięcia.
MASA CZEKOLADOWA: śmietanę wlewam do rondelka, dodaję masło i bardzo mocno podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Rondelek zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż czekolada się roztopi. Masę wylewam na upieczone ciasto i schładzam około 2-3 godzin.
Schłodzoną kremówkę ubijam mikserem, pod koniec ubijania dodaję cukier. Ubitą śmietaną i pokrojonymi winogronami dekoruję tartę.