Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja truskawkowa.

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt;

jajko 3 sztuk
cukier 1/2 szklanki
olej rzepakowy 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 3/4 szklanki

Ciasto parzone

margaryna 180 g
jajko 6 sztuk
woda 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 15 g
mąka pszenna 12 łyżek

Masa karpatkowa;

krem do karpatki 1 opakowanie
mleko 500 ml
margaryna 250 g

Masa truskawkowa

truskawki świeże 1 kg
galaretka truskawkowa 2 opakowania
cukier kryształ 1/2 szklanki

Dodatkowo

truskawki świeże 10 sztuk
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja truskawkowa.

Kroki postępowania

1
Biszkopt :

Żółtka miksujemy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do masy żółtkowej delikatnie wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy ,a pod koniec wlewamy olej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
Krok 1 - Delicja truskawkowa. foto
2
Wykonujemy ciasto parzone.:

Wodę gotujemy z margarynę do momentu jej rozpuszczenia.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i chwile jeszcze mieszamy. Studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i już mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Rozkładamy na 2 równej wielkości blaszki i pieczemy 30 minut w temp 200 stopni.
Studzimy.
Krok 2 - Delicja truskawkowa. foto
3
Masa truskawkowa:
Rozdrobnione blenderem truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki
Studzimy i czekamy aż masa zacznie tężeć.
Krok 3 - Delicja truskawkowa. foto
4
Wykonujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Składamy ciasto:

Biszkopt wkładamy do blaszki ,w której go piekliśmy.
Smarujemy delikatnie kremem karpatkowym .
Krok 4 - Delicja truskawkowa. foto
5
Przykrywamy 1 blatem ciasta parzonego.
Smarujemy je kremem.
Krok 5 - Delicja truskawkowa. foto
6
Następnie przelewamy tężejącą masą truskawkową .
Krok 6 - Delicja truskawkowa. foto
7
Przykrywamy 2 blatem ciasta parzonego.
Krok 7 - Delicja truskawkowa. foto
8
Smarujemy je kremem.
Krok 8 - Delicja truskawkowa. foto
9
Truskawki kroimy w plastry układamy wzdłuż boków formy.
Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową .
Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.
Krok 9 - Delicja truskawkowa. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.06.2014 13:38
rewelacyjne ciasto
mysza75 15.06.2014 11:10
ile fajnych warstw jestem pod wrażeniem :-)
Kejti 14.06.2014 11:12
Znakomite ciacho :-)
ada.la 09.06.2014 21:34
fajne ciasteczko
iziona 09.06.2014 21:32
U Izy jak zawsze pysznie, ślinka cieknie na sam widok :)
IZABELA29 09.06.2014 21:23
zapraszam...:)
IwonaDD 09.06.2014 18:13
wspaniałe ciasto!
Maria 70 09.06.2014 16:41
Ale kusi,oj kusi bardzo!
Beatris 09.06.2014 16:30
Skusiłabym się na kawałeczek:)
halina17 09.06.2014 16:21
Smaczne ciasto.
bietka 09.06.2014 16:18
pyszności mniam :)
Mniam 09.06.2014 16:09
Jakie pyszności tu widzę :)
ben-ka 09.06.2014 14:23
uuuuu jak tu bogato,a jak pysznie........
alaaa 09.06.2014 14:03
takie ciasto to codziennie bym mogła jeść, pycha
Ola1young 09.06.2014 13:51
apetyczne ciacho,też mi slinka cieknie :)
bhb8 09.06.2014 13:49
aż mi ślinka leci bo zgłodniałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak