Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem mielonym i warzywami
Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.
Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).
nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.
FARSZ:
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.
CAŁOŚĆ :
Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.
Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!